Broeden..

 

Een koolmees broed vanaf eind April. Legt 1 of 2 keer per jaar met elk 8-13 eieren. Vrouwtjes maken de nesten, het word gemaakt door gras, mos, dierenhaar, wol en veertjes. Het zit vaak in de holte van de boom, soms ook in rotsen en muren. In sommige gevallen gebruiken ze nesten van andere dieren. Ze gebruiken graag nestkastjes. Het vrouwtje broed pas, als alle eieren gelegd zijn.  De kuikens worden gevoerd, zowel door moeder als vader. De kuikens zitten 18-21 dagen op het nest. Na dat ze zijn uitgevlogen, worden de jongen nog gevoerd door de ouders. 

 

Leefgebied...

 

Koolmezen broeden in hoge bomen. De bomen waar ze in broeden staan vooral in bossen. Je kun koolmezen ook vinden in kleine struiken, parken en tuinen zolang er voedsel is. Ze broeden vooral in boomholtes, schuurtjes en nestkasten. Je ziet ze overal, behalve in gebieden waar geen bomen en struiken zijn.

 

Voedsel...

 

Rupsen en andere insecten, de insecten zijn ongeveer 1 cm groot. Koolmezen eten ook beukennootjes en andere zaden. Koolmezen zijn ook vaak te vinden in voedertafels. Ze vinden pinda's en zonnebloempitten eten. 

 

Vogeltrek...

 

Koolmezen zijn standvogels en overwinteren in het zelfde land, als waar ze in de zomer zijn. In heftige winters komen Koolmezen uit een ander land, komen naar Nederland. Deze najaarstrek is rond half September en half November. De voorjaarstrek begint half Februari en half April.